Cała prawda o wegańskim mięsie. Czy roślinne burgery i wędliny z soi  są zdrowe?
Fot. istock

Cała prawda o wegańskim mięsie. Czy roślinne burgery i wędliny z soi są zdrowe?

Z czego robi się roślinne odpowiedniki mięsa i wędlin? Jak to możliwe, że do złudzenia przypominają je wyglądem i smakiem? I czy to na pewno zdrowsza alternatywa?

Nie wszyscy są zwolennikami nadawania „mięsnych” nazw roślinnym potrawom. Twierdzą, że skoro rezygnują z mięsa ze względów ideologicznych, to znaczy, że nie chcą jeść „gulaszu” ani „schabowego” nawet z roślin. Ale jest też spora grupa osób, które tęsknią za tamtymi smakami i chętnie odnajdują je w roślinnych produktach. 

Roślinna alternatywa

Okazuje się, że do zrobienia soczystego burgera albo kiełbaski, która będzie apetycznie skwierczała na grillu, wcale nie potrzeba mięsa. Wegańskie parówki i pasztety zamiast drobiu, wołowiny czy wieprzowiny zawierają najczęściej soję, grzyby, rośliny strączkowe lub warzywa. Wędliny, do złudzenia przypominające te prawdziwe, w większości składają się z białka pszenicy. – Mięsny smak to zasługa dymu wędzarniczego lub przypraw i ziół tradycyjnie dodawanych do mięs – wyjaśnia specjalistka od kuchni wegańskiej, Katarzyna Gubała. – Różowy kolor uzyskuje się dzięki barwnikom.

Czy to zdrowe?

Nie wystarczy wyeliminować z diety mięsa i jego przetworów, żeby móc powiedzieć, że zdrowo się odżywiasz. – Wegetarianizm to rodzaj diety eliminacyjnej – podkreśla specjalistka. – Rezygnując z mięsa, trzeba zastępować je innymi produktami, które zapewnią nam niezbędne składniki odżywcze. – Łatwo wpaść w pułapkę monotonnego odżywiania. A tylko urozmaicenie gwarantuje, że nie będą grozić nam niedobory składników odżywczych. 
Zdaniem ekspertów od ekologii produkcja wegańskich substytutów mięsa jest dla planety lepsza niż hodowla zwierząt. Zużywa się mniej wody, powstaje mniej gazów cieplarnianych. Jednak według naukowców nie zawsze jest korzystna dla naszego zdrowia. Dlaczego?

Przeczytaj w najnowszym wydaniu Twojego Stylu.

Tekst ukazał się w magazynie Twój STYL nr 05/2021
Więcej na twojstyl.pl

Czytaj również