Dieta

Post dr Dąbrowskiej: czy minimalna liczba kalorii w diecie pozwala zdrowo i trwale schudnąć?

Post dr Dąbrowskiej: czy minimalna liczba kalorii w diecie pozwala zdrowo i trwale schudnąć?
Fot. 123RF

Dr Ewa Dąbrowska z Akademii Medycznej w Gdańsku opracowała ją ponad 30 lat temu, jako metodę profilaktyki i leczenia niektórych chorób, a nie kurację odchudzającą. Na czym polega dieta Dąbrowskiej i czy stosując ją bardziej sobie pomagamy czy szkodzimy?

Dieta Dąbrowskiej: na czym polega?

Dieta dr Ewy Dąbrowskiej, zwanej często postem Dąbrowskiej wciąż budzi kontrowersje. Chociaż możemy korzystać z niej już prawie od trzydziestu lat, to nadal opinie są podzielone. Sama twórczyni podkreśla, że dieta powinna być prowadzona pod nadzorem lekarza. Mimo to wiele osób decyduje się przeprowadzić ją na własną rękę. Skuteczność kuracji w zrzucaniu niechcianych kilogramów stała się niemal legendarna! A my, kobiety, jesteśmy w stanie zrobić wiele, żeby mieć smukła sylwetkę. Tylko, czy aby na pewno robimy to z głową?

Dieta Dąbrowskiej opiera się wyłącznie na spożywaniu warzyw i owoców. Podczas kuracji, która trwa od kilku dni do kilku tygodni, wolno jeść tylko warzywa o niskiej zawartości skrobi.

Dieta dziennie dostarcza zaledwie ok. 800 kcal, dlatego nazywana jest też postem Dąbrowskiej.

- Niska kaloryczność postu wiąże się z redukcją tłuszczu, a zwłaszcza niebezpiecznego tłuszczu trzewnego, który w przypadku otyłości produkuje hormony odpowiedzialne za powstawanie zespołu metabolicznego. Dzięki takiemu postowi staje się realne odwrócenie szeregu przewlekłych chorób cywilizacyjnych, takich jak: cukrzyca typu II, nadciśnienie, choroba niedokrwienna serca, zakrzepica, zaburzenia lipidowe - przekonuje o skuteczności diety doktor Dąbrowska na swojej stronie.

Dieta Dąbrowskiej oparta jest na naturalnych produktach roślinnych, zawierających tysiące bioaktywnych substancji, w tym: polifenole, enzymy, mikroelementy, witaminy i inne o właściwościach leczniczych. Uruchamiają one procesy detoksykacji, niwelujących toksyczne wolne rodniki, korzystnie alkalizujących. Procesy te w naturalny sposób sprzyjają powrotowi do równowagi zdrowotnej.

 

 

Co można jeść w diecie Dąbrowskiej? 

Dozwolone są warzywa nisko skrobiowe:

  • warzywa korzeniowe: marchew, buraki, seler, pietruszka, rzodkiew,
  • warzywa kapustne: różne rodzaje kapusty, kalafior, brokuł, jarmuż, kiełki,
  • warzywa cebulowe: cebula, por, czosnek,
  • warzywa dyniowate: dynia, kabaczek, ogórki,
  • warzywa psiankowate: pomidory, papryka,
  • warzywa liściaste: różne rodzaje sałat, natka pietruszki, zioła

Wolno sięgać po owoce o niskiej zawartości cukru (jabłka, grejpfruty, cytryny, jagody) i pić zielone soki, które pochodzą z zielonych pędów roślin. Są to: natka pietruszki, seler naciowy, botwina, mniszek, pokrzywa, szczaw, szpinak, brokuły, kapusta, jarmuż, sałata, kiełki lucerny, trawa z pszenicy. Są one bogatszym źródłem bioaktywnych składników, niż korzenie. Zawierają chlorofil oraz mają aktywne enzymy, które oczyszczają, odtruwają, odnawiają krew, ułatwiają trawienie, dostarczają tlenu, energii, witamin i minerałów w najlepiej przyswajalnej postaci. 

Czego nie można jeść w diecie Dąbrowskiej?

„Zakazane” są:

  • rośliny strączkowe,
  • ziemniaki,
  • chleb,
  • kasze,
  • tłuszcze, w tym oleje.

Nie wolno pić:

  • kawy,
  • mocnej herbaty,
  • alkoholu.

Dieta Dąbrowskiej: zasady

  • Warzywa i owoce zaleca się jeść głównie na surowo, w postaci surówek, koktajli oraz zup warzywnych przyprawianych ziołami, warzyw duszonych i pieczonych.
  • Wśród napojów poleca się picie wody, soków warzywnych i owocowych, herbat owocowych lub ziołowych, kompotów bez cukru, wywarów z warzyw.
  • Podczas kuracji nie należy spożywać żadnych innych pokarmów, na przykład chleba, kasz, oleju itp.
  • Nie należy również pić kawy, mocnej herbaty, alkoholu, ani palić papierosów.

Choć według autorki diety najcenniejsze są surowe owoce i warzywa, spożywane w tak dużej ilości u niektórych osób mogą powodować bóle brzucha i wzdęcia, dopuszcza więc jedzenie ich po gotowaniu, duszeniu lub pieczeniu.

 

 

Dieta Dąbrowskiej: wskazania i przeciwwskazania

Wśród wskazań do stosowania diety dr Dąbrowskiej wymieniane są m.in. problemy autoimmunologiczne, neurologiczne i endokrynologiczne.

Jednak jej autorka wymienia też szereg przeciwwskazań – to między innymi nadczynność tarczycy, niedoczynność nadnerczy, niewydolność nerek, wątroby, serca, przyjmowanie niektórych leków. Nie powinny jej stosować także kobiety w ciąży i karmiące, dzieci, a także dziewczęta w okresie dojrzewania.

Dieta Dąbrowskiej: ważne etapy

Jak podkreśla twórczyni, dieta "to nie tylko etap postu warzywno-owocowego, z którym najbardziej jest kojarzona." Koncepcja żywienia według diety dr Ewy Dąbrowskiej składa się z kilku etapów, które mają na celu zmianę stylu naszego życia. Ma to zagwarantować "długotrwałe korzystne wyniki zarówno w profilaktyce, jak i leczeniu różnych chorób."

Etapy w diecie Dąbrowskiej:

  1. Przygotowanie do postu przez eliminację np. kawy, mięsa, czy też nietolerancji pokarmowych;
  2. Post warzywno-owocowy (zamiennie nazywany dietą warzywno-owocową) połączony z aktywnością ruchową celem oczyszczenia organizmu i przywrócenia równowagi zdrowotnej (homeostazy) i harmonii psychiczno-duchowej;
  3. Przejście od postu do diety pełnowartościowej (tzw. wyjście z postu);
  4. Żywienie pełnowartościowe, aktywność fizyczna i zwyczaj praktykowania okresowych postów już na stałe.

Dieta Dąbrowskiej: przykładowy jadłospis

Dzień rozpoczynamy od wypicia 1 szklanki wody z cytryną, albo zakwaszonej dwoma łyżeczkami octu jabłkowego.

Śniadanie:

- sok pomidorowy;

- zakwas z buraków;

- surówka 1. z tartej marchwi z jabłkiem i cytryną;

- surówka 2: z kapusty kiszonej z dodatkiem szczypiorku;

- warzywa gotowane: brokuł z koperkiem.

Obiad:

- sok zielony z jarmużu i jabłek;

- surówka 1: świeża kapusta z dodatkiem marchewki i koperku;

- surówka 2: pomidor z cebulą, przyprawiony octem jabłkowym i bazylią;

- zupa krem z kalafiora z warzywami;

- kompot z jabłek z dodatkiem przypraw (goździki, cynamon).

Kolacja:

- sok wielowarzywny;

- surówka 1: z selera naciowego i białej rzodkwi z kiełkami brokułu;

- surówka 2: tarte jabłko z dodatkiem truskawki;

- warzywa gotowane: leczo jarskie z cukinii z pomidorami, cebulą i papryką;

- herbata miętowa

- owoc, ½ grejpfruta

Post, dieta czy kuracja oczyszczająca Dąbrowskiej?

Panuje ogólne przekonanie, że dieta Dąbrowskiej jest dietą odchudzającą. W google pojawiają się często pytania o to, ile można schudnąć. Warto to sprostować. 

Post warzywno-owocowy nie jest dietą odchudzającą, jest to przede wszystkim kuracja oczyszczająco-normalizująca - czytamy na stronie ewadobrowska.pl

- Utrata wagi wiąże się ze spalaniem w głównej mierze tkanki tłuszczowej, a nie mięśni, gdyż taką właściwość ma post – aktywując te same procesy, co dieta ketogeniczna (redukcja węglowodanów). By utrwalić korzystne wyniki warto wprowadzić prozdrowotną zmianę stylu życia już na stałe. Warto zauważyć, że również osoby z niedowagą, mogą po oczyszczającym poście także przywrócić masę ciała do normy w okresie żywienia pełnowartościowego.

 

 

Jak wspomóc działanie diety Dąbrowskiej?

Aby wspomóc działanie diety i procesów oczyszczania organizmu, warto zwiększyć aktywność ruchowa. Uruchamia ona te same mechanizmy, co post. Eliminuje toksyny, redukuje masę ciała, poziom cukry czy cholesterol.

Szczególnie polecane są spacery na świeżym powietrzu, na przykład Nordic Walking, a także pływanie, gimnastyka czy delikatne ćwiczenia siłowe.

- Pomocne mogą być również naturalne terapie oczyszczające, takie jak: lewatywy, hydrokolonoterapia, sauna, a także masaże i zabiegi fizykoterapeutyczne - czytamy na stronie doktor Dąbrowskiej.

Dieta Dąbrowskiej okiem eksperta

O opinię na temat owocowo-warzywnego jadłospisu poprosiłyśmy dr Barbarę Jerschinę, która na co dzień zajmuje się leczeniem otyłości i jest autorką programu „pożegnanie z nadwagą”. 

Zdaniem lekarki program dr Dąbrowskiej jest zbyt restrykcyjny. Już po 3-4 dniach stosowania może prowadzić do niedoborów substancji odżywczych, co odbija się na samopoczuciu i na wyglądzie. 

Nie da się ułożyć pełnowartościowej diety poniżej 1000 kcal – tłumaczy Barbara Jerschina.

Warzywa i owoce to wprawdzie podstawa naszej piramidy żywieniowej, nie należy jednak pozbawiać organizmu innych składników odżywczych. Potrzebujemy wszystkich: białek, tłuszczów, witamin i minerałów. Brak białka, które znajduje się m.in. w mięsie, rybach, nabiale i warzywach strączkowych sprawia, że ciało zaczyna spalać mięśnie, a nie tkankę tłuszczową, której chcemy się pozbyć. A ponieważ mięśnie odpowiadają za tempo przemiany materii, dochodzi do jej spowolnienia. Żeby potem utrzymać stałą wagę, trzeba jeść znacznie mniej niż przed dietą. Dlatego tak radykalne metody odchudzania często prowadzą do efektu jojo. Z kolei wyeliminowanie tłuszczów powoduje, że organizm nie przyswaja witamin w nich rozpuszczalnych.A to ważne składniki, wśród których jest m.in. niezbędna dla naszego zdrowia witamina D – dodaje lekarka.

Osoby, które mimo wszystko zdecydowały się wypróbować restrykcyjną dietę, często skarżą się na uczucie osłabienia i bóle głowy. Mają to być oznaki tzw. „kryzysów ozdrowieńczych”, świadczące o tym, że organizm pozbywa się toksyn.

Oczyszczanie, odtruwanie to teraz nośne hasła. Ale żadna dieta, zabieg ani specyfik nie robią tego równie dobrze, jak nasze naturalne filtry, czyli nerki i wątroba.

Poza tym, jak dodaje dr Jerschina,  jeśli ktoś na co dzień odżywia się zdrowo, nie potrzebuje postu ani detoksu. Podkreśla też, że rozpoczęcie tak restrykcyjnej diety bez konsultacji z lekarzem jest ogromnym błędem. – Wizyta u specjalisty jest wskazana przed rozpoczęciem jakiejkolwiek kuracji odchudzającej – mówi. – Nie istnieje uniwersalna dieta, idealna dla wszystkich. Sposób odżywiania, który służy jednej osobie, może zaszkodzić innej. 

Więcej na twojstyl.pl

Zobacz również