Kuchnia

Spadło w kuchni: agent specjalny Dynia!

Spadło w kuchni: agent specjalny Dynia!
Maciej Spadło
Fot. Maciej Spadło

Nigdy nie lubiłem jesieni, brakuje mi zawsze słońca, nie przepadam za deszczem, ale jesień jest moją ulubioną porą w gotowaniu! Nie mogę sobie wyobrazić chłodnych dni beż rozgrzewającego kremu z dyni czy bajecznie smacznego makaronu z dynią i szałwią.  

Dynia jest rewelacyjnym warzywem, nazywam takie warzywa- warzywami kombo, z których jesteś w stanie przygotować bardzo dużo różnych potraw od dań głównych i zup, po desery. Wszystko zależy od naszej wyobraźni. Dynia jest rewelacyjna, ma mało kalorii, szybko się przygotowuje, jest źródłem wielu witamin oraz minerałów, nie możemy zapominać o niej w codziennej diecie! 

Maciej Spadło
Maciej Spadło

Frytki z dyni i batatów

200g obranej dyni

200 g batatów

Olej słonecznikowy

3 łyżeczki majonezu

1 łyżeczka pasty wasabi

Sól, pieprz

 

Z obranej dyni pozbywamy się pestek i kroimy ja na drobne słupki, to samo robimy z batatami. Pokrojone warzywa pieczemy w 180 stopniach około 20-25 minut, tak na prawdę musimy kontrolować pieczenie, lubię kiedy frytki są mocno przyrumienione i chrupkie. Pokrojone bataty i dynie polewamy nie wielką ilością oleju słonecznikowego, może być również olej rzepakowy, posypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem.  Pomarańczowe cudeńka najlepiej smakują z majonezem wasabi. Wymieszaj 3 łyżeczki majonezu z jedną łyżeczką pastą wasabi. Gotowe!

Maciej Spadło
Maciej Spadło

Krem z dyni

warzywa na wywar :

2 marchewki

2 małe pietruszki

1/2 selera

1/2 pora

Sól

2 litry wody

 

700g obranej dyni

250g batatów

1 cebula cukrowa

300 ml mleka kokosowego

650 ml wywaru warzywnego

łyżka startego świeżego imbiru

50 g masła

3 łyżki oleju słonecznikowego

1/2 łyżeczki zmielonego imbiru

1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej 

sok z 1/2 cytryny

sól, pieprz

posiekana natka pietruszki

 

Muszę przyznać, że nie jestem wielbicielem zup- kremów, ale ta jest obłędna, kremowa, aksamitna  i rozgrzewająca , idealna na chłodne, jesiennie dni. 

Aby przygotować krem, musimy obrać i pozbyć się nasion z dyni. Przygotować wywar warzywny. Dokładnie myjemy i obieramy warzywa na wywar. Marchewkę, pietruszkę, selera, pora gotujemy w 2 litrach wody z łyżką soli na małym ogniu około 40 minut do momentu kiedy warzywa będą miękkie. 

Dynie, bataty oraz cebulę kroimy w małą kostkę, pamiętajmy , że wszystkie składniki będą pózniej blendowane, kostka nie musi być idealna. 

W dużym garnku rozgrzewamy masło z oliwą , ja zawsze w tym momencie dosypuje świeżo zmielony pieprz, który nadaje wyrazistego smaku całej potrawie. 

Wrzuć do garnka cebule,  w momencie kiedy się mocno zeszkli, dodajemy dynie i bataty, smażymy na średnim ogniu około 15 minut. Dodaj  łyżkę świeżo startego imbiru , łyżkę soli oraz 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu. Po 2-3 minutach zalej warzywa wywarem warzywnym i gotuj kolejne 15 minut do momentu kiedy dynia i bataty będą miękkie. Dodaj 300 ml mleka kokosowego, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej  i gotuj kolejne 10 minut, dodaj sok z 1/2 cytryny i wszystko zblenduj na aksamitny krem. Gotowy krem z dyni podaje z drobno posiekaną natką pietruszki.

Maciej Spadło
Maciej Spadło

Pappardelle z dynią i szałwią

250 g włoskiego makaronu pappardelle

400 g obranej dyni

1 biała cebula

1/4 kostki masła

250 ml śmietany 18%

20 startego parmezanu

1/2 łyżki startej gałki muszkatołowej 

4- 5 liści świeżej szałwii 

sól, pieprz

 

Cebule kroimy w bardzo cienkie plastry i smażymy na małym ogniu około 4 minuty, dodajemy pokrojoną w kostkę dynie i smażymy kolejne 15 minut. Dynie kroję  w kostkę około 1,5 cm x 1,5 cm, dodajemy drobno posiekane świeże liście szałwii, świeżo zmielony pieprz i 1/2 łyżki gałki muszkatołowej, nie zapomnij o łyżce soli.  Po 4-5 minutach dodaj śmietanę oraz starty parmezan, duś całość na małym ogniu około 10 minut. W tym daniu ważny jest makaron, zawsze go gotuje aby był al dente. Po ugotowaniu makaronu dodaj do sosu i duś około 2-3 minuty, makaron przejdzie smakiem sosu. 

Danie główne gotowe, czas na deser!

Maciej Spadło
Maciej Spadło

Czekoladowe ciasto z dyni

1 szklanka puree z dyni 

2 szklanki mąki przennej

3 jajka

2/3 szklanki oleju słonecznikowego

1 szklanka cukru trzcinowego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

2 łyżki cukru waniliowego

1 łyżeczka cynamonu

1/2 łyżeczki zmielonego imbiru, kurkumy, gałki muszkatołowej

70 g gorzkiej czekolady

3 łyżki kakao

1 łyżka wody

garść pestek z dyni

 

Aby otrzymać puree z dyni, należy upiec pokrojoną dynie bez pestek , a następnie zblendować  za pomocą blendera. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Do dużej miski przesiewamy przez sitko wszystkie suche składniki oraz przyprawy. W drugiej misce mieszamy jajka z cukrem oraz cukrem waniliowym, dodajemy olej słonecznikowy oraz puree z dyni. Do masy jajecznej należy dodać wymieszane wcześniej suche składniki i starannie wymieszać. Aby uzyskać efekt zebry podziel ciasto na dwie równe części, do jednej dodaj rozpuszczoną czekoladę oraz kakao i łyżkę wody. Ciasto pieczemy w keksówce około 65 minut w temperaturze 180 stopni. Do blaszki wlej część ciasta jasnego, aż wypełni spód, kolejną część ciasta z czekoladą i tak na przemian, wierzch posyp pestkami dyni.

Więcej na twojstyl.pl

Zobacz również