KLONN w twojstyl.pl

Letnie spotkania pod klonem czyli kuchnia, sztuka, muzyka i wino w ogrodzie warszawskiej restauracji KLONN

Letnie spotkania pod klonem czyli kuchnia, sztuka, muzyka i wino w ogrodzie warszawskiej restauracji KLONN
Lato w ogrodzie restauracji KLONN
Fot. mat. pras.

W centrum Warszawy, pod starym klonem, jest miejsce, gdzie doskonała kuchnia spotyka się z muzyką, sztuką i wyśmienitym winem. A teraz rusza ogród restauracji KLONN, gdzie latem będzie się wiele działo.

W centrum Warszawy, z dala od miejskiego zgiełku, przy ulicy Jazdów 1B, znajduje się enklawa dla tych, którzy chcą odpocząć w otoczeniu zieleni, posłuchać dobrej muzyki, zanurzyć się w świecie sztuki i spróbować wyśmienitych smaków. Restauracja KLONN to wtopiona w park, niezwykła, minimalistyczna, przyjazna przestrzeń, do której przez okna zagląda do środka imponujące, 200-letnie drzewo.

Sztuka

Sztuka jest obecna w filozofii KLONN-u. Właścicielem miejsca jest znany architekt i mecenas kultury, Mirosław Nizio. To on inicjuje wydarzenia artystyczne. Wybory pochodzą z podejścia Nizio do sztuki jako ważnego elementu budowania rzeczywistości: „Współczesny świat mierzy się z powszechnie obecnym kryzysem klimatycznym, w którym globalne potrzeby ratowania życia są potrzebą wszystkich. Dlatego, na pierwszym planie powinniśmy stawiać koegzystencję człowieka i natury. O tym, między innymi, powinni mówić artyści, których zapraszam do KLONN-u”– opowiada Mirosław Nizio. Projekt integrowania sztuki z założeniami architektonicznymi i ideowymi restauracji realizowany jest we współpracy z kuratorką Karoliną Kliszewską.

Szlaga w KLONN

Wydarzeniem inaugurującym była nowa instalacja i pokaz fotograficzny Michała Szlagi "Nemus Sacrum". Szlaga to artysta wizualny, fotograf, dokumentalista, autor projektów i książek fotograficznych. Od dwóch lat pracuje z lasem, szukając śladów jego pierwotności. W przygotowywanym pokazie dla KLONN-u zwraca się ku współczesnemu, empirycznemu badaniu architektonicznych inspiracji, cywilizacji, które traktowały las jako dar, umożliwiający im przetrwanie, stworzyły idee, rozwijając je do późniejszego kultu.

KLONN ON/OFF

KLONN działa na zasadzie ON/OFF, przez co goście mogą doświadczyć dwóch odmiennych wizji tego miejsca. W trybie ON ukazuje się formalna twarz KLONN-u, gdzie elegancja przeplata się z doskonałą kuchnią, starannie dobraną selekcją win oraz obecnością sztuki pozostając miejscem elitarnym, ale przytulnym, sprzyjającym zarówno spotkaniom biznesowym, jak i relaksowi z dala od miejskiego gwaru.

Tryb OFF to zupełnie inne spojrzenie na restaurację, bardziej alternatywne, nowojorskie. Latem stanie się areną dla utalentowanych artystów z różnych dziedzin – teatru, muzyki czy performance’u. Od maja do września na scenie KLONN-u odbywają się klimatyczne koncerty. Pierwszą artystką jest Ramona Rey, która zaśpiewa niezapomniane przeboje Kory i Maanamu. W każdy piątek natomiast zagraDJ Mike Sour gwarantując wieczory pełne klubowych, energetycznych brzmień.

Cyklon mistrzowski

Kompozycje dań i ważne rozmowy, dopełniają doskonałe wina, dobrane specjalnie dla KLONNU przez zespół sommelierów. W karcie znajdziemy ponad 200 starannie wyselekcjonowanych pozycji. Są tu ponadczasowe klasyki, a także mniej popularne, ale wyśmienite i oryginalne apelacje. To idealny powód by spotkać się w restauracji na specjalnych wydarzeniach. Cyklicznie, w co drugą i czwartą środę miesiąca odbywać się będą pop upy sommelierskie. Gośćmi spotkań będą eksperci z branży winiarskiej, którzy podzielą się swoją pasją, wiedzą i doświadczeniem. Najbliższe spotkanie, 24 kwietnia, odbędzie się z udziałem sommeliera Artura Zarzyckiego. Zaproponuje degustację wyjątkowych win, takich jak 2021 Isidore Semillon Lot#F4, Garage Wine Co., Maule, Chile, 2018 Chardonnay Greywacke, Southern Valleys, Nowa Zelandia, czy 2020 Sk’windjiesvlei Tinta Barocca, AA Badenhorst czy Swartland, RPA.

Kuchnia

Sezonowe dania kuchni europejskiej, kompetentna i dyskretna obsługa – to wszystko czeka na gości, którzy odwiedzą KLONN. Za kuchnię odpowiada Adam Anikiel, doświadczony szef kuchni, który praktykę zdobywał w prestiżowym „The Ledbury” w Londynie oraz warszawskim „Concept 13”, był szefem kuchni w "The Farm". Jego filozofia oparta jest na kilku zasadach: jakości, lokalności, zaskoczeniu, wyglądzie i funkcjonalizmie. Niezwykłe smaki, jakie goście znajdują na talerzu w KLONN-ie, są więc nie tylko doskonale skomponowane, ale także pięknie wyglądają.

Menu jest skonstruowane tak, aby każdym daniem można było swobodnie dzielić się z innymi. Idea food sharingu łączy ludzi i pozwala spróbować wielu smaków jednocześnie, co idealnie sprawdza się zarówno podczas prywatnych spotkań, jak i na firmowych wyjściach i ważnych rozmowach biznesowych. Food sharing zbliża i rozluźnia atmosferę.

Letnie spotkania pod klonem

  • 10 maja, godz. 19.00 – recital Ramony Rey
  • 7 czerwca, godz. 19.00 – recital Karoliny Skrzyńskiej
  • 5 lipca, godz. 19.00 – recital Sami Harba
  • 2 sierpnia, godz. 19.00 – recital Marzeny Ugornej
  • CYKLON MISTRZOWSKI - POP UP SOMMELIERSKI - cyklicznie, co druga i czwarta środa miesiąca
  • DJ MIKE SOUR – cyklicznie, w każdy piątek (poza dniami koncertowymi)

Wszystkie wydarzenia są bezpłatne dla gości restauracji. Warunkiem jest uprzednia rezerwacja. Kontakt mailowy [email protected] lub pod numerem telefonu: 221006363.

Restauracja jest otwarta od wtorku po piątku w godzinach 17:00 – 22:00, w soboty 12:00 – 22:00, a w niedziele 12:00 – 20:00.

Więcej na twojstyl.pl

Zobacz również