10 przepisów Magdy Gessler: idealne na majówkowy grill i piknik
Fot. 123RF

10 przepisów Magdy Gessler: idealne na majówkowy grill i piknik

Majówka to doskonała okazja, aby wypróbować sprawdzonych przepisów królowej kulinariów - Magdy Gessler.  To pyszne i domowe propozycje na grilla lub piknik w przydomowym ogrodzie. Spróbuj grillowanego łososia, domowych burgerów z imbirem, żeberek w marynacie z colą i karmelizowanych bananów na deser. Oto 10 przepisów idealnych na długi majówkowy weekend. 

1. Grillowany łosoś w marynacie miodowo-musztardowej

45888350_l
123RF

Składniki:

  • filet z łososia
  • 250 g śmietany kwaśnej
  • 2 łyki miodu
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 50 ml białego wina
  • pęczek koperku
  • 0,5kg pieczarek
  • klarowane masło

Przygotowanie:

  1. Filety z łososia czyścimy i wkładamy do brytfany.
  2. Pieczarki czyścimy i dusimy na maśle klarowanym.
  3. Ze śmietany, miodu, musztardy robimy sos – łącząc ze sobą składniki.
  4. Dodajemy posiekany koper, doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Zalewamy sosem łososia.
  6. Dodajemy usmażone pieczarki.
  7. Łososia grillujemy przez ok. 40 minut.

2. Domowe burgery z suszonym imbirem

42949895_l
123rf

Składniki:

  • 0,5 kg mielonej wołowiny
  • 1 cebula
  • 2 łyżki sosu Worcester
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżki sosu chili
  • prażona cebulka
  • szczypta suszonego imbiru
  • pieprz,
  • bułki do hamburgerów
  • plastry sera
  • ulubione dodatki
Przygotowanie:
  1. Do mięsa dodajemy: posiekaną cebulę, mięso, sos chili, imbir, pieprz, musztardę i sos Worcester.
  2. Mieszamy i dodajemy zimnej wody.
  3. Wyrabiamy mięso na gładką masę.
  4. Dodajemy prażoną cebulkę.
  5. Formujemy burgery.
  6. Grillujemy lub obsmażamy na patelni około 5-6 minut z każdej strony.
  7. Pod koniec grillowania kładziemy na kotletach po plastrze sera.
  8. Bułki kroimy na pół i opiekamy na patelni, na której smażyliśmy kotlety tak, żeby były ciepłe i chrupiące.
  9. Następnie smarujemy je majonezem majonezem.
  10. Na spodzie układamy sałatę, na niej kotlet.
  11. Smarujemy ketchupem; dodajemy pomidory i cebulę.
  12. Przykrywamy wierzchem bułki posmarowanym od spodu majonezem.

3. Marynata do żeberek z dodatkiem coli

130958318_l
123RF

Składniki:

  • szklanka coli
  • pół szklanki brązowego cukru
  • 1/3 szklanki whisky
  • szklanka ketchupu
  • 1/3 szklanki octu jabłkowego
  • pół szklanki oleju
  • łyżka kuminu
  • łyżka papryki słodkiej
  • łyżeczka papryki ostrej
  • 8 ząbków czosnku
  • pieprz, sól

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki marynaty a'la Gessler łączymy.
  2. Mięso powinno marynować się przynajmniej 2-3 godziny w lodówce.
  3. Następnie żeberka pieczemy się w piecu i przekładamy na grilla, by stały się chrupiące i dobrze przeszły dymem.

Marynaty wystarczy do przygotowania ok. 1,5-2 kg żeberek wieprzowych.

4. Sałatka Cezar z bitą śmietaną

132401937_l
123RF

Składniki:

Sałatka:

  • piersi z kurczaka do grillowania
  • sałatka rzymska (1 duża główka)

Sos:

  • 3 filety anchois
  • 3 ząbki czosnku
  • szklanka śmietanki kremówki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • sok z połowy cytryny (lub ocet winny)
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1 łyżeczka sosu worcestershire
  • 1 żółtko
  • 5 łyżek tartego parmezanu
  • 1 łyżka kaparów
  • świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

  1. Śmietanę ubijamy oddzielnie.
  2. Resztę składników sosu miksujemy w blenderze (lub łączymy ręcznie, zaczynając od posiekania czosnku i zmiażdżenia filetów anchois).
  3. Następnie łączymy delikatnie z bitą śmietaną.
  4. Doprawiamy do smaku.
  5. Kurczaka nacieramy oliwą, solą i pieprzem.
  6. Grillujemy na patelni lub grillu na brązowo (3-4 minuty z każdej strony).
  7. Liście sałaty mieszamy z sosem, układamy na nich kawałki kurczaka.
  8. Posypujemy płatkami parmezanu i świeżo mielonym pieprzem.

5. Rumiany kugel ziemniaczany

116652248_m
123RF

Składniki:

  • 10 ziemniaków
  • 2 cebule
  • 5 jaj
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki i cebule trzemy na tarce, odcedzamy (około 10 minut, ale nie odciskamy!).
  2. Białka ubijamy na pianę.
  3. Żółtka mieszamy z masą ziemniaczaną, doprawiamy, na końcu dodajemy pianę.
  4. Wylewamy do tortownicy nasmarowanej olejem.
  5. Przykrywamy folią i pieczemy około godziny w temperaturze 200 st. C.
  6. Następnie zapiekamy przez 15 min. bez folii, aż kugel będzie rumiany.

Kugel idealnie smakuje z różnymi rodzajami sosów lub mięsami z sosem. Świetny jest na drugi dzień, podsmażony na patelni w plasterkach.

Do kugla przed pieczeniem można dodać: boczek, pieczone żeberka, podsmażoną cebulkę, wołowinę.

6. Pikantny kurczak z pieca

98298805_m
123RF

Składniki:

  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżki lubczyku
  • pieprz czarny grubo mielony (łyżeczka)
  • imbir suszony (pół łyżeczki)
  • papryka ostra (łyżeczka)
  • musztarda rosyjska (pół słoiczka)
  • majeranek (2 łyżki)
  • sól (łyżeczka)
  • sok z 1 cytryny
  • 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
  1. Kurczaka moczymy w zimnej wodzie na przynajmniej dwie godziny, zanim przystąpimy do nacierania mięsa.
  2. Mieszamy zioła i suche przyprawy. 
  3. Dodajemy musztardę, sok z cytryny oraz zgnieciony czosnek, rozcieramy.
  4. Nacieramy kurczaka na zewnątrz i od wewnątrz.
  5. Odstawiamy w chłodne miejsce na przynajmniej godzinę.
  6. Pieczemy, w zależności od wagi, od 1.5 h do 2 h w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. (można na ruszcie). Polewamy od czasu do czasu wydzielającym się sosem.

7. Pieczony camembert z warzywami

60656746_l
123rf

 

Składniki:

  • okrągły ser camembert 
  • rukola - 1 opak.
  • pomidorki koktajlowe
  • szczypiorek 
  • sos winegret

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  2. Ser kroimy tak, aby powstały z niego dwa równe krążki.
  3. Układamy je pleśnią do dołu na brytfance.
  4. Wkładamy do piekarnika na 15-20 minut.
  5. W czasie pieczenia przygotowujemy pomidorki koktajlowe przekrojone na pół i liście rukoli.
  6. Po wyjęciu sera układamy go na warzywnej kompozycji i skrapiamy sosem winegret (ewentualnie samą oliwą z oliwek).

8. Domowe lody orzechowe

48851072_l
123RF

Składniki:

  • 25 dkg mascarpone
  • 10 dkg cukru pudru
  • 10 dkg prażonych posiekanych orzechów włoskich
  • 2 jajka

Przygotowanie:

  1. Żółtka ucieramy z cukrem na kogel-mogel.
  2. Dodajemy mascaropne.
  3. Białka ubijamy na pianę. 
  4. Delikatnie mieszamy serek i kogel mogel z masę jajeczną.
  5. Wrzucamy orzechy.
  6. Przekładamy do naczynia i wstawiamy do zamrażarki.
  7. Deser powinien chłodzić się przynajmniej 2-3 godziny, ale wcześniej też smakuje wybornie.
  8. Lody podajemy polane miodem w towarzystwie zapieczonej w piekarniku połówki gruszki oraz kawałkem bryndzy (lub bundzu).

9. Puszyste ciasto z truskawkami

64691694_l
123RF

Składniki:

  • mąka pszenna - 250g
  • cukier - 250g
  • masło - 250g
  • truskawki - 80 dag
  • jajka - 5 sztuk
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • sól
  • cukier puder

Przygotowanie:

  1. Oddzielamy żółtka od białek.
  2. Cukier ucieramy z miękkim masłem.
  3. Do tworzącej się masy dodajemy po jednym żółtku.
  4. Całość miksujemy na gładko.
  5. Mieszamy dalej dodając mąkę, proszek do pieczenia i waniliowy cukier. 
  6. Ubijamy białka na pianę z odrobiną soli.
  7. Dokładamy ją do ciasta delikatnie mieszając.
  8. Tortownicę lub blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
  9. Wylewamy do środka ciasto i układamy na nim mnóstwo pokrojonych w połówki truskawek.
  10. Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 190 stopni do tzw suchego patyczka.
  11. Gdy ostygnie posypujemy cukrem pudrem.

10. Karmelizowane banany z lodami

92293254_m
123RF

Składniki:

  • 2 banany
  • łyżka masła
  • łyżka brązowego cukru
  • lody waniliowe
  • rum
  • bakalie

Przygotowanie:

  1. Banany kroimy wzdłuż, na połowy.
  2. Na patelni podgrzewamy masło i podsmażamy banany na złoto.
  3. Dodajemy cukier i smażymy, aż się skarmelizuje.
  4. Przekładamy na talerzyk.
  5. Najlepiej podajemy z lodami waniliowymi posypanymi bakaliami.

Całość można polać kilkoma kropelkami rumu.

Więcej na twojstyl.pl

Czytaj również