Fleksitarianizm: dieta dla tych, którzy chcą ograniczyć mięso, ale nie chcą z niego rezygnować
Fot. materiały prasowe

Fleksitarianizm: dieta dla tych, którzy chcą ograniczyć mięso, ale nie chcą z niego rezygnować

Naszą przyszłością jest fleksitarianizm, przekonuje Sylwia Majcher, autorka książki "Mniej mięsa".

Dlaczego fleksitarianizm?

SYLWIA MAJCHER: Nie bez powodu jest uznawany za najzdrowszą dietę świata. Prowadzi do ograniczenia ilości produktów mięsnych w diecie i mobilizuje do przyjrzenia się nawykom żywieniowym. To najlepsze rozwiązanie dla wszystkich, którzy nie wyobrażają sobie całkowitej rezygnacji z mięsa. Co ważne, nie obowiązują żadne reguły – sami decydujemy, o ile mniej mięsa będziemy jeść i w jakim tempie wprowadzimy zmiany w jadłospisie. Można zacząć od jednego posiłku lub całego bezmięsnego dnia w tygodniu.

Mięsa jemy za dużo?

Często nawet nie zauważamy, że pojawia się w każdym posiłku. Już od śniadania – najwygodniejsza do przygotowania wydaje się kanapka z wędliną. Jeszcze przed pandemią wielu z nas kupowało takie kanapki w drodze do pracy. Kiedy sprawdzałam w kawiarniach, w których można je kupić, okazywało się, że większość jest z mięsem: kurczakiem czy indykiem. Obiad też wyobrażamy sobie jako mięso z dodatkiem sałatki. Kolacja podobnie. Z tego wszystkiego robi się ponad 60 kg mięsa, które statystyczny Polak zjada rocznie. Doszliśmy do tego przez lata – od czasów powojennych co roku ilość zjadanego przez nas mięsa rosła. 2019 to pierwszy rok, w którym zanotowaliśmy spadek o 2 procent.

Masz nadzieję, że fleksitarianizm może zmienić nasze podejście do jedzenia mięsa?

Tak, bo to dieta, która jest odpowiedzią na potrzebę środka. Jako społeczeństwo jesteśmy spolaryzowani już niemal w każdej sprawie. Także w sprawie diety. Jeśli jemy mięso, nie troszczymy się o środowisko i los zwierząt. Gdy go nie ma na naszych talerzach, to oznacza, jak powiedział niedawno minister rolnictwa, że uprawiamy ideologię. Nie ma miejsca na wyważone wnioski: doprowadziliśmy do nadmiaru, więc teraz spokojnie,
z namysłem spróbujmy mięso ograniczyć.

Cały wywiad przeczytacie w najnowszym wydaniu magazynu "Pani"

PANI teaser521

Tekst ukazał się w magazynie PANI nr 05/2021
Więcej na twojstyl.pl

Czytaj również